18. díl - Česko na talíři

Premiéra 6.5.2012

Dá si žokej Váňa buřtguláš z koňského salámu?

I když osminásobný vítěz Velké pardubické, žokej Josef Váňa, před dostihy určitě často hladoví, dnes bude jíst a dokonce i vařit! Podíváme se na Karlovarsko do Chyše, města s nepřehlédnutelným zámkem a pivovarem, který patřil a opět patří rodu Lažanských.

Na náměstí městečka, kde působil jako učitel také Karel Čapek, udělá Jaroslav Sapík salát z krup a uzeného jazyka. Aby další jídelníček korespondoval se zámeckou kuchyní, kde se bude vařit, připomene staré mocnářství v podobě srnčího á la Esterházy. Josef Váňa zase předvede něco ze své žokejské diety, kde nechybí proteiny a zelenina. A jako bonus se Daniela a dokonce i kuchař v rondonu projedou na dvojnásobné vítězce Velké pardubické! V Chyši je totiž středisko dostihových koní, celkem sedmdesát krásných kousků, které tady trénují, aby podávali co nejlepší výkony. A co rychlého na závěr? Zní to jako rouhání, ale oba pánové si spolu před publikem uvaří buřtguláš z koňského salámu. Legendární žokej má prý koninu rád! Kdo tomu nevěří, nechť se přesvědčí v neděli v Česku na talíři, kdy se podíváme na zámek, zavítáme mezi dostihové koně a ochutnáme recepty z Karlovarska.

Tradiční kroupy jsou zdravé, ale trochu zapomenuté jídlo. Jak chutnají v moderním pojetí jako kroupový salát s uzeným jazykem? Prý výborně, jen se kroupy musí uvařit pěkně doměkka i jazyk je třeba povařit a pak nakrájet na malé nudličky. Aby mělo maso dobrou chuť, povaříme ho s kořenovou zeleninou a skoro již nemusíme solit. O svěží chuť, barvu a vitaminy se postará jarní cibulka.

Obyvatelé Chyše se tentokrát vytáhli, jedna paní učitelka dokonce přinesla kefírovou buchtu ve tvaru Česka. Domácí vajíčka inspirovala kuchaře ke sladké vajíčkové omeletě s jahodovou zavařeninou, která také pochází z místních zdrojů. Když se omeleta usmaží jen po jedné straně, vejce prý zůstanou krásně vláčná. Bleskový moučník ozdobíme kopečkem dobré šlehačky.

Po projížďce na klisně Sixtince se jde do zámecké kuchyně. Jaroslavovi je u sporáku přece jen nejlépe, uvaří srnčí. Josef Váňa zvěřinu miluje, je sám nimrod a moc rád ochutná recept s uherskou inspirací. Nejradši má dančí, pak kančí, ale srnčím a la Esterházy určitě nepohrdne. Jídlo s paprikovou omáčkou doprovodí šťouchané brambory, kachní jatýrka, žampiony a zelené fazolky.

A jak to bylo s žokejovou láskou ke koním? Co si vzpomíná z dětství na Valašku, vždycky obdivoval koně, od pěti utíkal do kovárny, byla to prostě „jasná volba“. Josef Váňa zavzpomíná i na legendárního neporazitelného Železníka. Prý každý žokej trpí hladem a ten, co říká, že ne, tak lže. Žádná věda to prý ale není: „Když můžu, tak žeru, když nemůžu, tak nežeru,“ říká s humorem lakonicky nejslavnější český žokej, který připraví šťavnaté kuřecí plátky s majonézou a salátem. Maso je pak mnohem křehčí. Sám dobře vaří, i když se nepovažuje za specialistu na českou kuchyni, ale spíš čínskou.

Daniela a Jaroslav chystají jako poslední rychlý recept guláš z koňské uzeniny a mají docela obavy, co na to řekne milovník koní. Ten ale žádným sentimentem v tomto směru netrpí, dokonce přiznává, že má koninu rád a léta ji jedl. Gulášek píše, pánové nešetří česnekem, kořením, pálivou paprikou, nakonec přidají bobkový list. O tom, že Josef Váňa je extrémně soutěživý, nenechá na pochybách ani diváky v Chyši na náměstí. Čí guláš bude lepší?

Tento díl pořadu Česko na talíři online ke shlédnutí

18. díl - Česko na talíři

300x300.jpg
close